U bevindt zich op: Home/HDMI 2.1/Variable Refresh Rate (VRR)


HDMI® Variable Refresh Rate (VRR)

Een van de hoogtepunten uit de meervoudige gaming- en mediafuncties van de HDMI 2.1-specificatie is Variable Refresh Rate. VRR vermindert of verwijdert lag, judder en frame tearing voor meer vloeiende en een beter gedetailleerde spelervaring. VRR stelt een gamebron zoals een console of computer in staat om videoframes zo snel mogelijk af te leveren, wat in veel gevallen langzamer is dan de normale statische verversingsfrequentie.

 
Variable Refresh Rate (VRR)

Grafische processoren hebben een bepaalde vaste tijd nodig om elk frame te renderen, en deze tijd is afhankelijk van de complexiteit van de scène, de paardenkracht van de GPU, de gekozen resolutie en de framerate. Wanneer de GPU wordt belast door de andere drie factoren en niet klaar is met het renderen van het volgende frame tegen de tijd dat het moet worden weergegeven, moet de bron ofwel het huidige frame herhalen ofwel het gedeeltelijk gerenderde volgende frame weergeven, wat judder en tearing veroorzaakt.

Door te wachten tot het volgende frame klaar is om te worden getransporteerd, kan de gebruiker een vlottere spelervaring worden geboden.

Voor extra Verbeterde Gaming Functies kijk op: Auto Low Latency Mode (ALLM) en Quick Frame Transport (QFT).

HDMI 2.1 Variable Refresh Rate (VRR)

Met VRR kan een gamebron zo snel mogelijk videoframes leveren, wat in veel gevallen langzamer is dan de normale statische verversingssnelheid. Grafische processors hebben verschillende tijden nodig om elk frame weer te geven. Deze tijd is afhankelijk van de complexiteit van de scène, het vermogen van de GPU, de geselecteerde resolutie en de framesnelheid. Wanneer de GPU wordt belast door de andere drie factoren en niet klaar is met het renderen van het volgende frame tegen de tijd dat het moet worden weergegeven, moet de bron het huidige frame herhalen of het gedeeltelijk gerenderde volgende frame weergeven, wat trillingen zal veroorzaken. Door te wachten tot het volgende frame klaar is om te worden verzonden, kan de gebruiker een vlottere spelervaring krijgen.