U bevindt zich op: Home/HDMI 2.1/Specificaties


HDMI® 2.1 Specificaties

HDMI®-specificatie 2.1 is de meest recente update van de HDMI®-specificatie en ondersteunt een reeks hogere videoresoluties en vernieuwingsfrequenties, waaronder 8K60 en 4K120, en resoluties tot 10K. Daarnaast worden dynamische HDR-indelingen ook ondersteund en de bandbreedtecapaciteit wordt vergroot tot 48Gbps.

De nieuwe Ultra High Speed HDMI-kabel ondersteunt de 48Gbps-bandbreedte. De kabel zorgt ervoor dat de functies, welke afhankelijk zijn van de ultrahoge bandbreedte worden geleverd, inclusief ongecomprimeerde 8K-video's met HDR. Verder heeft deze kabel een uitzonderlijk lage EMI (elektromagnetische interferentie) waardoor interferentie met draadloze apparaten in de buurt wordt verminderd. De kabel is compatibel met elke voorgaande HDMI versie en kan worden gebruikt met alle bestaande HDMI-apparaten.

 
Vergelijking tussen 1080p, 4K en 8K

Hoogtepunten van de HDMI 2.1 specificaties

 • Hogere videoresoluties ondersteunen een reeks hoge resoluties en snellere vernieuwingsfrequenties, waaronder 8K60Hz en 4K120Hz voor meeslepende weergave, vloeiende en snelle actie-scenes. Resoluties tot 10K worden ook ondersteund voor commerciële AV, industriële- en speciale toepassingen.  Meer informatie
 • Ondersteuning van Dynamic HDR zorgt ervoor dat de gehele video weergegeven wordt met de meest ideale waarden voor diepte, detail, helderheid, contrast en bredere kleurengamma's - per scène of zelfs frame voor frame.  Meer informatie
 • De nieuwe Ultra High Speed HDMI-kabel ondersteunt de 48Gbps-bandbreedte. De kabel heeft een zeer lage EMI, is compatibel met elke voorgaande HDMI versie en kan worden gebruikt met alle bestaande HDMI-apparaten.  Meer informatie
 • eARC vereenvoudigt de connectiviteit, biedt meer gebruiksgemak en ondersteunt de meest geavanceerde audioformaten en de hoogste audiokwaliteit. Verder zorgt het voor volledige compatibiliteit tussen audioapparaten en aankomende HDMI 2.1-producten.  Meer informatie
 • Verbeterde gamefuncties zorgen voor extra vloeiende bewegingen en naadloze overgangen.  Meer informatie
  Deze bevatten:
  • Variable Refresh Rate (VRR) vermindert of voorkomt lag, screen stuttering en screen tearing. Hierdoor wordt een vloeiender en beter gedetailleerd spel ervaren.  Meer informatie
  • Met de Auto Low Latency Mode (ALLM) kan de ideale latency-instelling automatisch worden ingesteld. Deze instelling zorgt voor een soepele, vertragingsvrije en ononderbroken weergave en interactiviteit.  Meer informatie
  • Quick Frame Transport (QFT) vermindert de latency voor soepeler gamen zonder vertraging en realtime interactieve virtual reality.  Meer informatie
 • Quick Media Switching (QMS) voor films en video voorkomt vertraging, die kan resulteren in lege schermen voordat de inhoud wordt weergegeven.  Meer informatie
 • HDMI Cable Power maakt het mogelijk actieve HDMI-kabels rechtstreeks van stroom te voorzien via de HDMI-connector, zonder een aparte voedingskabel aan te sluiten. Hierdoor wordt het aansluiten en gebruiken van actieve HDMI-kabels net zo eenvoudig als het gebruik van passieve, bekabelde HDMI-kabels.  Meer informatie

Het HDMI Forum

De HDMI 2.1-specificatie is ontwikkeld door de Technical Working Group van het HDMI Forum. Het HDMI Forum, Inc. bestaat uit 's werelds grootste fabrikanten van consumentenelektronica, personal computers, mobiele apparatuur, kabels, componenten, silicium; en omvat ook filmstudio's, service providers, testlabs en fabrikanten van testapparatuur. Het HDMI Forum is een open handelsassociatie die tot doel heeft een bredere participatie van de industrie te bevorderen bij de ontwikkeling van toekomstige versies van de HDMI-specificatie en het ecosysteem van interoperabele, voor HDMI geschikte producten verder uit te breiden. Bij het HDMI Forum zijn momenteel meer dan 90 bedrijven aangesloten. Er is informatie beschikbaar over het HDMI Forum en hoe u lid kunt worden.

Ultra High Speed HDMI kabel met certificaat

HDMI 2.1 Hoge videoresoluties en signaaltechnologie

Ja, om prestaties en compatibiliteit te garanderen, is de Ultra High Speed HDMI kabel vereist.

 • 4K50/60
 • 4K100/120
 • 5K50/60
 • 5K100/120
 • 8K50/60
 • 8K100/120
 • 10K50/60
 • 10K100/120

HDMI 2.1 ondersteunt de nieuwste kleurbereiken, waaronder BT.2020 met 10, 12 en 16 bits per kleurcomponent.

FRL staat voor Fixed Rate Link en is een signaleringstechnologie die wordt ondersteund in de HDMI 2.1 specificatie. FRL is nodig om de hogere ongecomprimeerde resoluties te bereiken, zoals die boven 4k60, alsmede de ultrahoge snelheidsbandbreedtes tot 48Gbps. Het is ook nodig voor gecomprimeerd videotransport, dat op zijn beurt de werking mogelijk maakt bij lagere datasnelheden, zoals 4k60 en video met ultrahoge pixelwaarden, zoals 10Kp120.

Ja, het vervangt TMDS. De HDMI 2.1 specificatie vereist nog steeds ondersteuning voor TMDS en biedt nog steeds naadloze ondersteuning voor de miljarden HDMI apparaten die TMDS gebruiken.

De opwaardeerbaarheid moet in het silicium worden ingebouwd en dat is aan de fabrikanten, hoewel de implementatie van FRL hoogstwaarschijnlijk nieuwe hardware zal vereisen.

HDMI 2.1 Ultra High Speed HDMI Kabel

Ja

Ja

Deze kabel is de beste manier om ervoor te zorgen dat functies die afhankelijk zijn van hoge bandbreedte worden geleverd, inclusief de verbeterde video- en audioprestaties, terwijl aan de nieuwe EMI-vereisten wordt voldaan.

Ja. Ultra High Speed HDMI kabels ondersteunen alle HDMI 2.0- en 1.4b functies.

Installaties met 1080p- of 4K-schermen kunnen profiteren van de nieuwe Ultra High Speed HDMI kabels. De nieuwe kabel is getest om een lage EMI te garanderen om de kans op storing met draadloze netwerken, streaming mediaspelers, Bluetooth-apparaten en mobiele telefoons te verminderen. Ripa Solutions heeft besloten geen HDMI 2.0 kabels meer te leveren. Het prijsverschil is dermate klein dat het voor u een betere investering is over te stappen naar een HDMI 2.1 kabel. U bent daarnaast ook nog eens goed voorbereid voor de toekomst.

Ultra High Speed HDMI kabels zijn ontworpen om de nieuwe eARC-functie te ondersteunen, naast de videomodi met de hoogste resolutie. De standaard HDMI kabel met ethernet en de snelle HDMI kabel met ethernet ondersteunen ook eARC.

Bestaande HDMI High Speed kabels met Ethernet kunnen slechts enkele van de nieuwe functies leveren. De nieuwe Ultra High Speed HDMI kabel is de beste manier om HDMI 2.1 apparaten aan te sluiten om ervoor te zorgen dat alle functies met verbeterde EMI-kenmerken worden geleverd.

De specificatie voor de Ultra High Speed HDMI kabel heeft betrekking op connectoren van het type A, C en D. Het aanvankelijke certificeringsprogramma voor Ultra High Speed HDMI kabels is bedoeld voor kabels met Type A-connectoren.

De kabel is compatibel met alle bestaande HDMI-apparaten.

De beschikbaarheid van Ultra High Speed HDMI kabels worden bepaald door de fabrikanten van de kabels. Het certificeringsprogramma is gelanceerd in het derde kwartaal van 2020 en de verwachting is dat kabels in het vierde kwartaal van 2020 te koop zullen zijn.

Om te beginnen moet het certificeringslabel bij de kabel geleverd worden, het label is voorzien van de naam en het logo van de Ultra High Speed HDMI kabel. Dit label is te scannen met de HDMI Cable Certification iOS- of Android App. Zodra u dit certificaat met het veiligheidshologram scant, moeten de kabelgegevens weergegeven worden, zoals merknaam, modelnummer en lengte.

Het certificeringslabel heeft twee functies. Ten eerste voorkomt het namaak, elk label is namelijk te scannen met de HDMI Cable Certification iOS- of Android App. Zodra de QR-code en het veiligheidshologram gescand wordt zal de merknaam, het modelnummer en de lengte te verifiëren zijn. Verder is het zichtbaar dat het een gecertificeerde kabel, geregistreerd in het HDMI LA-verificatiesysteem betreft. Ten tweede doorbreekt het de verwarring die soms wordt aangetroffen in de marketing van wederverkopers, zoals variaties op de kabelnaam of beweringen over het ondersteunen van bepaalde bandbreedtes en/of functies. Consumenten en eindgebruikers hoeven alleen het certificeringslabel te scannen om zichzelf te verzekeren dat ze met een officiële Ultra High Speed HDMI kabel te maken hebben.

HDMI 2.1 Dynamic HDR

Nee, maar het is nodig om 4K120- en 8K60-video met HDR in te schakelen. Dit vanwege de hoge bandbreedte die vereist is voor deze resoluties en vernieuwingsfrequenties.

Het ondersteunt verschillende static en dynamc HDR-oplossingen.

Apparatuur met static en dynamic HDR die de HDMI 2.1-specificatie implementeert, zendt op een gestandaardiseerde manier zowel statische als dynamic HDR-metadata via de HDMI-interface uit. Bbovendien ondergaat deze apparatuur dezelfde verplichte HDMI-conformiteitstests om te garanderen dat de apparatuur op de juiste manier static en dynamic HDR-metadata via de HDMI-interface kan verzenden/ontvangen, ongeacht de fabrikant van het product. Dit garandeert dat consumenten kunnen profiteren van alle voordelen van Dynamic HDR zonder mogelijke compatibiliteitsproblemen.

Fabrikanten kunnen Dynamic HDR al dan niet inschakelen met een firmware-upgrade. Neem contact op met de fabrikant van uw product om te zien of dit mogelijk is.

HDMI 2.1 eARC (Enhanced Audio Return Channel)

eARC werkt met High Speed HDMI kabels met Ethernet en de nieuwe Ultra High Speed HDMI kabels.

Over het algemeen niet. Neem contact op met de fabrikant van uw product om dit te bevestigen.

De nieuwste audioformaten met hoge bitsnelheid worden ondersteund, waaronder DTS Master, DTS: X, Dolby TrueHD, Dolby Atmos en meer.

In sommige gevallen wel. Fabrikanten kunnen producten maken die compatibel zijn met zowel eARC als ARC. Het is echter niet zo dat eARC altijd compatibel is met de bestaande ARC producten.

HDMI 2.1 Gaming Functies

HDMI 2.1 heeft de volgende nieuwe functies toegevoegd:

 • Auto Low-Latency Mode (ALLM)
 • Variable Refresh Rate (VRR)
 • Quick Frame Transport (QFT)

Met deze functie kan een gameconsole, pc of ander apparaat een signaal naar het scherm sturen waardoor het automatisch overschakelt naar een modus met low-latency en low-lag voor gaming. Dit kan andere toepassingen ten goede komen, zoals karaoke en videoconferenties. Wanneer de bron deze modus niet langer nodig heeft, bijvoorbeeld bij het overschakelen naar een filmstream, schakelt de bron het signaal uit en keert het scherm terug naar de vorige modus.

Met VRR kan een gamebron zo snel mogelijk videoframes leveren, wat in veel gevallen langzamer is dan de normale statische verversingssnelheid. Grafische processors hebben verschillende tijden nodig om elk frame weer te geven. Deze tijd is afhankelijk van de complexiteit van de scène, het vermogen van de GPU, de geselecteerde resolutie en de framesnelheid. Wanneer de GPU wordt belast door de andere drie factoren en niet klaar is met het renderen van het volgende frame tegen de tijd dat het moet worden weergegeven, moet de bron het huidige frame herhalen of het gedeeltelijk gerenderde volgende frame weergeven, wat trillingen zal veroorzaken. Door te wachten tot het volgende frame klaar is om te worden verzonden, kan de gebruiker een vlottere spelervaring krijgen.

Quick Frame Transport (QFT) zal de tijd verkorten die zit tussen het 'transport' in de GPU en het tonen van het frame op het scherm. Dit zal voor een lagere latency zorgen, en minder lag veroorzaken bij het spelen van games.

Bij QMS draait alles om het presenteren van de beste ervaring voor het afspelen van media. Er zijn geen reactietijden, dus latency is geen probleem (ALLM en QFT mogen niet worden gebruikt). ALLM mag niet worden ingeschakeld met QMS, omdat ALLM de uitgebreide videoverwerking van uw tv uitschakelt. De framesnelheden zijn statisch binnen een videostream, dus VRR is niet nodig. En zoals eerder beschreven, gebruiken QMS en VRR dezelfde technologie, zodat ze niet samen kunnen werken. (QMS heeft een constante framesnelheid, VRR heeft een variërende framesnelheid.)

Aan de andere kant wordt het toevoegen van ALLM aan VRR en QFT aangemoedigd voor de beste game-ervaring.

Je gameconsole zorgt voor deze keuzes. Als u video streamt of een Blu-ray afspeelt, wordt alleen QMS ingeschakeld; als je een game start, worden ALLM, VRR en QFT ingeschakeld, afhankelijk van wat je systeem ondersteunt.

Deze vraag kunt u het beste stellen aan de leveranciers van uw apparaten.

HDMI® Cable Power

Een HDMI kabel met Cable Power-functie werkt met elk HDMI apparaat, maar als het HDMI bronapparaat geen Cable Power-functie ondersteunt, moet er een aparte stroomaansluiting op de kabel worden aangesloten.

Controleer de specificaties van het betreffende bronapparaat om erachter te komen of Cable Power-functie wordt ondersteund.

Ja, zowel de Standard -, High Speed -, Premium High Speed - en Ultra High Speed HDMI kabels kunnen de HDMI Cable Power-functie bevatten.

Een HDMI-kabel met Cable Power-functie die één van de volgende labels gebruikt, ondersteunt ARC en eARC:

 • Ultra High Speed HDMI-kabel
 • Premium high-speed HDMI-kabel met Ethernet
 • High Speed HDMI-kabel met Ethernet
 • Standaard HDMI-kabel met Ethernet

Ultra High Speed HDMI en het bij behorende logo zijn handelsmerken of geregistreerde handelsmerken van HDMI Licensing Administrator, Inc.

\n"; verkoopkanalen("../"); ruimte(10); footer_page(); ?>