U bevindt zich op: Home/HDMI 2.0/Overzicht

HDMI 2.0 HDMI 2.0

De HDMI Technologie heeft meerdere versies en specificaties waaronder de HDMI 2.0, welke in september 2013 gelanceerd is. Deze versie is een grote update en heeft voor heel wat verwarring gezorgd in de AudioVisuele wereld. De HDMI 2.0 verhoogd de beschikbare bandbreedte naar 18Gbit/s, terwijl de HDMi 1.4 en 1.4a kabels, welke in 2009 gelanceerd zijn, het nog met een bandbreedte van 10,2 Gbit/s moesten doen. Omdat de 4K televisies in opkomst zijn, is deze bandbreedte absoluut noodzakelijk om een 4K ervaring te beleven. Deze bandbreedte maakt het mogelijk om 4K in 60 frames per seconde te bekijken, wat zorgt voor een optimale kijkervaring. Deze update zorgt uiteraard niet alleen voor een beter beeld, ook het geluid krijgt een behoorlijke boost.

Verder biedt HDMI 2.0 de volgende eigenschappen:

  • Tot 32 audio-kanalen met een maximale samplerate van 192 kHz of twee kanalen met een samplerate van 1536 kHz. Daarmee is HDMI 2.0 echt op de groei berekend, dit volstaat ongetwijfeld zelfs voor de meest veeleisende thuisbioscopen.
  • Dubbele videostreams zodat je met twee iets anders kan kijken op hetzelfde scherm. Dat lijkt wel interessant, maar het nut is beperkt. Het vereist immers dat het bronapparaat twee videostromen uitstuurt, over dezelfde HDMI-aansluiting. Denk bijvoorbeeld aan een settopbox voor digitale televisie die twee kanalen tegelijk kan uitzenden.
  • Ondersteuning voor 21:9 beeldverhouding. Handig voor 21:9 computermonitors, maar zelfs ten tijde van de introductie van HDMI 2.0 waren 21:9 televisies al sterk op retour.
  • Ondersteuning voor de Rec.2020 kleurruimte, belangrijk voor de komst van HDR.
  • 4:2:0 chroma subsampling
  • Verbeterde audio-video synchronisatie
  • Bijkomende CEC functies.

 
HDMI Versies

HDMI 2.0a

De lanceerdatum van HDMI 2.0a is 8 april 2015. Omdat er steeds nieuwe technieken en standaarden op de markt komen moeten ook de kabels en connecties worden vernieuwd om met deze standaarden om te kunnen gaan. Dit is precies de reden waarom de organisatie achter de HDMI-standaard een nieuwe versie, onder de naam HDMI 2.0a heeft uitgebracht.

De verandering naar HDMI 2.0a heeft puur te maken met High Dynamic Range (HDR). HDR ondersteund een groter contrast en een breder kleurenpalet, wat voor realistischer beelden moet zorgen. Zonder HDR kunnen bij contrastrijke beelden details in de uiteinden van het spectrum (schaduwen of highlights) wegvallen. Door het grotere bereik bij HDR kunnen deze details wel weergegeven worden, zodat de beelden dichter liggen bij hoe onze ogen waarnemen.

De reden dat er voor HDR een nieuwe HDMI-versie nodig is, is dat de huidige standaard de meegestuurde metadata van HDR niet herkent. De tv kan dan niet bepalen wat wel en wat geen HDR-content is. Met HDMI 2.0a wordt dit verholpen en kunt u optimaal genieten van 4K Ultra HD-content, in de hoogste kwaliteit.

Nu de komst van HDMI 2.0a een feit is hoeft u niet direct alle apparatuur en kabels te vervangen. Gelukkig kunnen fabrikanten relatief eenvoudig een firmware-update uitrollen, waardoor de HDMI 2.0 poorten van uw televisie gewoon bruikbaar blijven. Overigens geldt ditzelfde verhaal ook voor andere apparatuur waardoor audio- en beeldsignalen verstuurd worden, bijvoorbeeld een receiver, een soundbar of een home cinema-systeem.

HDMI 2.0b

In maart 2016 is HDMI 2.0b gelanceerd, deze update is niet zo heel groot ten opzichte van de HDMI 2.0a, welke in 2015 is gelanceerd. Het is meer een verfijning van de huidige specificaties en een aanloopje naar HDMI 2.1. Uiteraard blijven alle functies van de eerdere HDMI versies bij deze kabel gewoon gehandhaafd.

HDMI versies komen te vervallen

HDMI versies zorgen voor veel verwarring. Om hier een einde aan te maken heeft HDMI Licensing nieuwe eisen gesteld aan de verpakkingen van HDMI kabels en -apparatuur. Per direct is het niet meer toegestaan om versie-nummers te gebruiken voor een HDMI kabel, terwijl apparatuur met HDMI aansluitingen deze nummers alleen mogen gebruiken met vermelding van de mogelijkheden. Per 1 januari 2012 moet het helemaal over zijn met de versie-nummers. De onderstaande benamingen en logo's zijn de nieuwe aanduidingen van de HDMI kabels en vervangen eigenlijk de versienummers.

HDMI StandardDeze standaard HDMI kabel is Bedoeld voor standaard apparaten, getest om in ieder geval 1080i en 720p video te verwerken. Dit logo zal je straks dus met name vinden op kabels voor digitale tv-settop boxen en upscaling dvd-spelers. Technisch gezien moet de bandbreedte van een Standaard HDMI kabel minimaal 75Mhz, of 2,25Gbps zijn.

HDMI Standard met EthernetDeze standaard HDMI kabel met ethernet biedt dezelfde kwaliteit als de Standaard HDMI kabel (720p / 1080i video resolutie), plus een extra datakanaal voor netwerken, HDMI Ethernet Channel (HEC) genoemd. HEC ondersteunt een Ethernet-snelheid van 100Mbps. Alleen als beide apparaten aan de kabel HEC ondersteunen is het mogelijk om er data tussen te versturen.

Automotive HDMI kabelDeze Automotive HDMI kabel is ontworpen voor interne bekabeling van voertuigen met HD video systemen. Getest om een robuustere standaard te zijn, en ontworpen om beter om te gaan met specifieke situaties zoals trillingen en temperatuurverschillen. Deze kabel is dus zeer geschikt voor in uw auto.

High Speed HDMI kabelDeze High Speed HDMI kabel is ontworpen om videoresoluties aan te kunnen van 1080p en hoger, inclusief 4K, 3D, en Deep Colour. Voor een blu-ray speler is dit dus de aangewezen kabel. Technisch gezien moet de bandbreedte van een Standaard HDMI kabel minimaal 340Mhz, of 10,2Gbps zijn.

High Speed HDMI kabel met EthernetDeze High Speed HDMI kabel met ethernet heeft dezelfde specificaties als de High Speed HDMI Kabel (dus in staat om 1080p video en beter door te geven), plus het extra datakanaal voor netwerken. Ook hiervoor geldt dat HEC een Ethernet-snelheid ondersteunt van 100Mbps.

 

Waar zijn de producten van Ripa Connected te koop?

Ripa Solutions staat voor service en kwaliteit. Omdat verkopen niet onze core business is, hebben wij besloten dit aan de specialisten over te laten. De partij waar momenteel onze producten verkocht worden is:

 


© Copyright 2020 - 2023 | Alle rechten voorbehouden | Ripa Connected is een merk van Ripa Solutions